Ing. Libor Friedel, MBA

Lektor, kouč a konzultant. Vystudoval strojní fakultu VUT v Brně (1987), titul MBA získal v roce 2000 na Sheffield Hallam University. Během kariéry strávil přes 11 000 hodin v přímé práci se zákazníky v komerční, veřejné i školské sféře. Několik let působil jako ředitel Centra aplikovaného ekonomického výzkumu Fakulty ekonomiky a managementu UTB ve Zlíně, kde se zabýval výzkumem klastrů. Byl za Českou republiku členem European Cluster Policy Group při Evropské komisi. Zabýval se také problematikou managementu znalostí a intelektuálního kapitálu. 10 let byl hodnotitelem a vedoucím hodnotitelem Národní Ceny ČR za kvalitu, stál u zrodu některých benchmarkingových iniciativ (BenchmarkIndex, IMP3rove) v České republice a rozjezdu programu zlepšování inovační výkonnosti MSP (IMP3rove) v ČR. Po celou kariéru jej provází zájem a rozšiřování odbornosti v oblasti strategického řízení a kvality. V současné době působí na volné noze (OSVČ). Má rád komplexní přístup a pohled na manažerské výzvy z různých perspektiv. Spolupracoval se stovkami firem v ČR. Kromě organizačního přístupu se v posledních letech věnuje i individuálnímu koučování. Publikační činnost je součástí jeho CV. Publikoval v časopisech a sbornících z konferencí v ČR a zahraničí, při přednáškách v USA, Jižní Africe, Nizozemí, Itálii atd. Je spoluautorem knihy o klastrech. S EBS spolupracuje od roku 2012. Vyučuje v předmětech Strategický management, Strategické techniky a analýzy, Tvorba podnikové vize, Management změn, Project Management (anglicky) a Innovation Management (anglicky). Byl a je konzultantem řadě studentů při přípravě jejich dizertačních prací, stejně tak jako oponentem dizertačních prací jiných studentů ÚPPV a EBS.
person
Úvodní poznámky k Design Thinking

Úvodní poznámky k Design Thinking

Anglické slovo design je odvozeno z latinského „de-signare“ (označit, vyznačit) a postupně dostalo také významy „navrhnout“ i „návrh“. V širším slova smyslu můžeme říci, že design zahrnuje návrh věcí, produktů a služeb. Cílem designu je co nejúčelněji propojit funkční a estetickou stránku navrhovaného předmětu či systému. S tímto nastavením mysli a způsobem přemýšlení přistupují ke své práci designéři. V podnikání a byznysu je výzva prostá – Lze stejným přemýšlením (a nastavením mysli) uvažovat a navrhovat systémy, které řeší podnikatelské, byznys či společenské příležitosti a hrozby? Odpověď už nějaký ten pátek zní: „Ano, jistě!“.

Přečíst celý článek
person
Je tu Model EFQM 2020 - pro lepší podporu vaší strategie

Je tu Model EFQM 2020 - pro lepší podporu vaší strategie

V článku Odhalte strategický potenciál s EFQM Excellence Model jsem na blogu EBS přibližoval stejnojmenný model, který byl upraven v roce 2013. V textu jsem uvedl, že „má svou vnitřní logiku, je vyvážený, pravidelně aktualizovaný a umožňuje firmám neustálé zlepšování“. Dynamicky se vyvíjí svět i organizace s modelem EFQM pracující, vyvíjí se samotná EFQM (European Foundation for Quality Management). Došlo k očekávané aktualizaci/inovaci. Pro rok 2020 a následující období byl představen zásadně inovovaný a upravený Model EFQM. Reprezentuje stejnou filozofii a podle mého názoru ještě více prohlubuje strategický význam a strategickou možnost uplatnění. Dokonce doznal poprvé od svého vzniku a představení v roce 1991 kompletně nové grafické úpravy, kterou vidíte na obrázku.

Přečíst celý článek
person
VIA silné stránky pro studium MBA

VIA silné stránky pro studium MBA

Občas na „školní blog“ napíšu nějaké tipy spíše v souvislosti se studiem než s předměty strategického managementu, které „mám na starost“. Už se to týkalo například „mistrovství“, stylů učení, 6 klobouků nebo cílů pro studentské práce. V tomto článku nahlédneme pod pokličku silných stránek. Nikoliv ve smyslu SWOT, ale jako osobních charakterových silných stránek či „talentů“.  

Přečíst celý článek
person
10 důvodů, proč strategie selhávají

10 důvodů, proč strategie selhávají

Strategie pomáhají. Jsou důležitým předpokladem úspěchu a prosperity v životě organizací (i jednotlivců v jejich osobním životě). Je mnoho důvodů, proč strategii mít a proč se strategií zabývat. Proto je např. MBA Strategický management součástí výuky studentů-manažerů jako program, který si mohou ke studiu a specializaci zvolit.       

Přečíst celý článek
person
Inovační strategie v několika souvislostech

Inovační strategie v několika souvislostech

Předmět, týkající se řízení inovací je součástí programu MBA v angličtině. V návaznosti na předměty MBA Strategický management však není od věci zmínit to, co je propojuje – inovační strategii a některé tipy a souvislosti, které na tematickém setkání nezaznívají. Mimo jiné i díky dotačním programům EU se v nedávné minulosti zvedla vlna, v jejíž centru bylo slovo „inovace“, a to jak v komerční, tak i veřejné sféře životů firem, podniků a organizací.

Přečíst celý článek
person
Odhalte strategický potenciál s EFQM Excellence Model

Odhalte strategický potenciál s EFQM Excellence Model

Dalším z modelů, který na přednáškách (tematických setkáních) ke strategickému managementu zmiňuji jen okrajově, je EFQM Excellence Model. Domnívám se, že reálně si zaslouží více pozornosti ze strany manažerů a podnikatelů, proto ještě volím alespoň formu článku na blogu. Snad bude čtenáře inspirovat k tomu, aby se s modelem seznámili blíže, začali s ním pracovat a využili jej ke svému užitku pro zlepšování, například jako komplementární doplněk konceptu Balanced Scorecard.

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.