Aktuality

U vzdělávacích institucí by toto mělo být jednou z hlavních činností všech lektorů a vedení. Pokud škola nemá co publikovat a nemá o čem psát (odborné články, blogy, informační texty), tak působí dojmem, že se aktivně nevěnuje vzdělávacím činnostem a nemá tedy ani co nabídnout svému okolí zadarmo. Nemůže se tedy od ní očekávat ani moc kvalitních informací za peníze.
person
Náklady kapitálu a optimalizace kapitálové struktury

Náklady kapitálu a optimalizace kapitálové struktury

Zdroj prosperity, tedy generovanou přidanou hodnotu ovlivňuje nejen celková výkonnost firmy, která se projevuje také maximalizaci tržeb, ale také hodnota kapitálu, který musí být vynaložen na dosažení příjmů, jejichž základem jsou tržby. Z logiky věci vyplývá, že nižší hodnota vázaného kapitálu pořízena co nejlevněji při stejných tržbách v konečném důsledku znamená vyšší efektivitu transformačního procesu a tedy vyšší ekonomický zisk, který je vlastně přidanou hodnotou podnikání. Jedním ze stěžejních úkolů finančního managementu v praxi je proto optimalizace kapitálové struktury.

Přečíst celý článek
person
Řízení vztahů se zákazníky jako úspěch podniku

Řízení vztahů se zákazníky jako úspěch podniku

V jednom z předchozích blogu  jsme dopěli k závěru, že jedním z klíčových faktorů výkonnosti podniku je celková výše generovaných tržeb od které se odvíjí v konečném důsledku výsledná hodnota plynoucí vlastníkům (shareholderům) z podnikání. Důvod je jednoduchý. Tržby jsou potencionálním zdrojem zisku, který je základem výsledného benefitu majitelů.  Schopnost generovat tržby je důsledkem mnohá faktorů, zejména schopnosti využit kapitál pomoci vlastních dovednosti a transformovat vizi do žádaného produktu.

Přečíst celý článek
person
Mimořádné události a teorie osamělého střelce

Mimořádné události a teorie osamělého střelce

Vznikne-li v organizaci problém nebo dokonce mimořádná událost, přispěchá její vedení zpravidla s prohlášením, že příčinou bylo individuální pochybení lidského činitele. Vyloučí tím jakýkoli „systémový“ problém čili možnost, že by příčinou mohly být i širší nedostatky řízení. Snahu uklidnit veřejnost lze pochopit, otázkou však je, zda tento přístup pomáhá organizaci samotné. Individuální pochybení ani mimořádné události totiž zpravidla nepadají z nebe.

Přečíst celý článek
person
Jak vyvážit pracovní a soukromý život?

Jak vyvážit pracovní a soukromý život?

Aktuální článek s tématem Jak na vyvážení pracovního a soukromého života zcela záměrně publikuji až po právě skončených Vánocích, i když by si býval zasloužil své zveřejnění ještě před nimi. Ale upřímně – kdo z Vás by ho četl a nechal se jím inspirovat, když konec roku bývá tradičně spjatý s velkým pracovním vytížením a stresem (zaměstnanci obchodů a logistických firem by mohli vyprávět) a zároveň se často necháváme strhnout stresem a všeobecnou náladou z perfektního průběhu posledních svátků v roce.

Přečíst celý článek
person
Syndrom vyhoření u obchodníků

Syndrom vyhoření u obchodníků

Opět se blíží konec roku, konec roku, který se nachází ve čtvrtém kvartálu. Pro všechny pracující v obchodě, tedy obchodní zástupce, manažery, prodejce ale i nákupčí jde o jedno z nejhektičtějších obchodních ale i psychických období v roce. Dotahují se obchodní plány a smlouvy na další období, fakturuje se jako o život. Jenže - momentální úspěšnost kariéry obchodníka je přímo závislá na psychickém rozpoložení člověka, který tuto profesi vykonává. 

Přečíst celý článek
person
Ekonomika na volné noze

Ekonomika na volné noze

Nápady, na kterých stojí podnikatelské inovace, se občas opakují. Ekonomiku dvacátého století předznamenal vynález Henry Forda – montážní pás umožňující levnější a rychlejší výrobu. Zdá se, že ekonomiku dvacátého prvého století předznamenává nápad, který je jeho obdobou. Uplatňuje se však v oblasti služeb.

Přečíst celý článek
person
Jaký je rozdíl mezi nedělí a čtvrtkem?

Jaký je rozdíl mezi nedělí a čtvrtkem?

Jaký je rozdíl mezi nedělí a čtvrtkem? V zásadě žádný. Když zahodíte diář a nebudete koukat do kalendáře a jen se rozhlédnete ráno kolem sebe, tak podle počasí, pohledu na hodiny nebo na okolí, ve kterém se právě nacházíte, nepoznáte, jestli je právě čtvrtek nebo neděle. A proč tento fakt zmiňuji?

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.