Aktuality

U vzdělávacích institucí by toto mělo být jednou z hlavních činností všech lektorů a vedení. Pokud škola nemá co publikovat a nemá o čem psát (odborné články, blogy, informační texty), tak působí dojmem, že se aktivně nevěnuje vzdělávacím činnostem a nemá tedy ani co nabídnout svému okolí zadarmo. Nemůže se tedy od ní očekávat ani moc kvalitních informací za peníze.
person
VIA silné stránky pro studium MBA

VIA silné stránky pro studium MBA

Občas na „školní blog“ napíšu nějaké tipy spíše v souvislosti se studiem než s předměty strategického managementu, které „mám na starost“. Už se to týkalo například „mistrovství“, stylů učení, 6 klobouků nebo cílů pro studentské práce. V tomto článku nahlédneme pod pokličku silných stránek. Nikoliv ve smyslu SWOT, ale jako osobních charakterových silných stránek či „talentů“.  

Přečíst celý článek
person
10 důvodů, proč strategie selhávají

10 důvodů, proč strategie selhávají

Strategie pomáhají. Jsou důležitým předpokladem úspěchu a prosperity v životě organizací (i jednotlivců v jejich osobním životě). Je mnoho důvodů, proč strategii mít a proč se strategií zabývat. Proto je např. MBA Strategický management součástí výuky studentů-manažerů jako program, který si mohou ke studiu a specializaci zvolit.       

Přečíst celý článek
person
Inovační strategie v několika souvislostech

Inovační strategie v několika souvislostech

Předmět, týkající se řízení inovací je součástí programu MBA v angličtině. V návaznosti na předměty MBA Strategický management však není od věci zmínit to, co je propojuje – inovační strategii a některé tipy a souvislosti, které na tematickém setkání nezaznívají. Mimo jiné i díky dotačním programům EU se v nedávné minulosti zvedla vlna, v jejíž centru bylo slovo „inovace“, a to jak v komerční, tak i veřejné sféře životů firem, podniků a organizací.

Přečíst celý článek
person
Není manažer jako manažer

Není manažer jako manažer

Není manažer jako manažer. Znám pár lidí, pro které je zásadní, aby vůbec přijali nějakou pracovní nabídku, mít na vizitce napsáno slovo „manažer“. Bez ohledu na to, co práce obnáší a bez ohledu na to, jestli jsou schopni na dané pozici uspět. Jenže to by mělo být tím základním kritériem. Úkolem každého správného manažera nebo šéfa je, aby dobře zvládal svoji práci, měl o ní přehled, uměl poradit svým podřízeným, podpořit je a motivovat. Měl by myslet konstruktivně, nestresovat sebe ani své okolí, a to vše bez ohledu na obor, v němž pracuje. Pokud zastáváte nějakou manažerskou pozici, nebo se na to usilovně připravujete, zkuste nad následujícími řádky přemýšlet jako nad inspirací. Jestliže jste naopak v pozici podřízeného, zkuste otestovat, jak dobré manažerské schopnosti má váš šéf.

Přečíst celý článek
person
Jak vyjít se špatným šéfem

Jak vyjít se špatným šéfem

V ideálním světě by se vedoucí snažili, aby se jejich podřízení na pracovišti se cítili dobře. Chápali by jejich oprávněné potřeby a požadavky a jednání s nimi by bylo nejen příjemné, ale i inspirující. Věděli by totiž, že lidé, kteří jsou ve své práci spokojení, v ní bývají i úspěšnější – a naopak. Skutečnost je však často jiná.  Špatní šéfové jsou častější, než by se na prvý pohled mohlo zdát. Svým jednáním přitom škodí nejen svému okolí, ale i své organizaci. Jejich chování navíc často nepříznivě dopadá  především na ty, kteří svou práci chtějí vykonávat dobře nebo se snaží být se svým nadřízeným v dobrém vztahu.  

Přečíst celý článek
person
Rada zaměstnanců jako partner vedení firmy

Rada zaměstnanců jako partner vedení firmy

Jen málo zaměstnavatelů i zaměstnanců má vědomosti o tom, že vedle odborových organizací mohou na pracovištích působit další subjekty zastupující zaměstnance - jde o rady zaměstnanců (dále rady). Podrobnosti jsou stanoveny v § 281 a násl. zákoníku práce (ZP).  Jedná se o volený orgán z řad zaměstnanců, který má nejméně tři a nejvýše 15 členů. Pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci mohou být voleni zástupci v závislosti na celkovém počtu zaměstnanců zaměstnavatele a na rizikovosti vykonávaných prací. Je možné ustavit nejvýše jednoho zástupce na 10 zaměstnanců.

Přečíst celý článek
person
Obchodní korporace II: Oprávnění dozorčí rady akciové společnosti nahlížet do dokladů a záznamů společnosti

Obchodní korporace II: Oprávnění dozorčí rady akciové společnosti nahlížet do dokladů a záznamů společnosti

Zákonná úprava působnosti dozorčí rady je obsažená v ustanoveních §§ 446-455 zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), dále jen „ZOK“, a vymezuje působnost dozorčí rady společnosti jako kontrolního orgánu tak, že dozorčí rada je zřízena (zejména) ke kontrolní činnosti.

Přečíst celý článek

Ceny studijních programů uvedené na webu jsou bez DPH.